Credit de 48 mln. euro pentru Apă-Canal, în condiții netransparente

La ședința Consiliului municipal Chișinău din 13 noiembrie 2014 s-a pus în discuție aprobarea contractelor de împrumut și de garanție pentru proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și de tratare a apelor uzate în municipiul Chișinău”.

Pentru implementarea proiectului dat, pe 07.02.2014, Societatea pe acțiuni „Apă-Canal” Chișinău a încheiat, în numele municipiului, două contracte de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în sumă totală de 48 mln. euro. Acum Apă-Canal a venit în Consiliul municipal cu solicitarea de a fi aprobate aceste contracte și de a primi garanții pentru rambursarea împrumuturilor. Se propune ca în bugetul municipal să fie prevăzute resursele necesare pentru rambursarea și deservirea împrumuturilor în cazul imposibilității de plată a acestora de către întreprindere.
Apare o întrebare legitimă și firească: de ce agentul economic respectiv nu-și gestionează singur raporturile financiare cu alte persoane juridice? De ce cere alocarea resurselor bugetare în condițiile unui astfel de tarif la apă? De ce cheltuielile ce țin de aceste credite nu sunt rambursate prin intermediul tarifului respectiv?

Nimeni nu pune la îndoială necesitatea modernizării infrastructurii urbane de apă și canalizare. Dar încă n-am uitat experiența amară referitoare la istoria cu contractele de împrumut pentru reabilitarea drumurilor în municipiu, când licitațiile de atribuire a lucrărilor s-au petrecut cu încălcări, iar încheierea și derularea contractelor a avut loc într-o atmosferă de secretomanie și de ineficiență. Totodată, în aceste contracte au fost incluse multe clauze împovărătoare pentru oraș, iar obligațiunile asumate prin ele nu au fost onorate de către Primărie. Deși contractele de împrumut pentru reabilitarea drumurilor au fost încheiate în 2011 și în 2012, reabilitarea în forță a celor șase străzi din proiect n-a început nici până acum. Consiliul municipal a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea situației create la implementarea acestui proiect.
De aceea aceste contracte, înainte de a fi aprobate, trebuie studiate atent pentru a evita problemele de genul celor descrise mai sus. Deocamdată, nici chiar comisia de specialitate a Consiliului municipal nu a avut acces la aceste contracte pentru a se expune asupra clauzelor contractuale. În aceste condiții, proiectul de decizie respectiv a fost remis la reexaminare și va fi dezbătut în următoarea ședință a Consiliului municipal.

* * *

Apropo, ca fapt divers, element al spectacolului mediatic permanent din CMC, la aceeași ședință, proaspătul aspirant la deputăție, Oleg Cernei, a fost exclus din componența Consiliului de Administrație al S.A. „Apă-Canal”. Cernei a devenit activ în ultimul timp, criticând votul liberal-comunist pe probleme funciar-locative, prin ce și a provocat furia comuniștilor, care cu ajutorul altor consilieri, inclusiv liberali, l-au exclus din Consiliul de Administrație al întreprinderii. Motivul invocat a fost prezentarea unor date false în declarația pe venit. Din partea comuniștilor, „rechizitoriul” a fost susținut de consilierul Victor Gărău care la învinuit pe Oleg Cernei de fals în acte. Nu știu cine are dreptate, dar sper că organele competente se vor clarifica.
În final, Oleg Cernei a cerut de la consilierii Gurău și Topală câte un milion de lei ca despăgubiri morale pentru calomnie. S-au mai ciondănit, au făcut un schimb colegial de complimente într-un rafinat limbaj care-i caracterizează, s-au răcorit și s-au împrăștiat pe la casele lor (mai n-am spus – pe la casele cui îi are). Mai bine ar fi discutat despre tarifele umflate la apa caldă …
Cât privește indignarea patetică a dlui Cernei, care, periodic, intrând în regim de miting electoral, critică pe bună dreptate delapidările funciar-locative puse la cale de liberal-comuniști, unde era Domnia Sa înainte? Atunci când era consilierul dlui Primar, de ce tăcea mâlc? Sau s-a deșteptat, a ieșit din somnul letargic al conștiinței, temporar, doar pentru campania electorală?

Acest articol a fost publicat în articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.